Hielpijn bij kinderen: oorzaak en behandeling

Hielpijn bij kinderen

Hielpijn bij kinderen: oorzaak en behandeling

Heb je ooit gemerkt dat je kind klaagt over pijn in de hielen na een drukke dag op school of na het sporten? Hielpijn kan kinderen erg belemmeren in hun dagelijkse activiteiten. In deze blog delen we graag inzichten over hielpijn bij kinderen, inclusief de oorzaken en effectieve behandelmethoden.

Oorzaken van hielpijn bij kinderen

Hielpijn bij kinderen kent diverse oorzaken, variërend van overbelasting door intensief sporten tot groeigerelateerde aandoeningen zoals Morbus Sever. Morbus Sever is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn bij kinderen en treft vaak (actieve) kinderen tussen ongeveer 7 en 13 jaar.

Kinderen hebben op verschillende plaatsen groeischijven, waaronder bij de aanhechting van de achillespees. Tijdens de groei passen de spieren zich aan aan de botten. Maar wanneer kinderen een groeispurt doormaken, kunnen de spieren deze groei niet altijd bijbenen, wat kan leiden tot trekkracht op de groeischijven aan de botten. Een veelvoorkomende situatie is dat kinderen op deze leeftijd hun hielbeen naar binnen laten kantelen, wat extra belasting veroorzaakt op de achillespees, resulterend in overmatige spanning en irritatie, wat op zijn beurt leidt tot hielpijn.

 Effectieve behandelmethodes

  • Rust en activiteitsaanpassingen: Het is heel belangrijk om het getroffen gebied rust te geven en activiteiten die pijn veroorzaken tijdelijk te vermijden. Dit kan betekenen dat je kind enkele dagen rust neemt van sportactiviteiten of andere belastende bezigheden.
  • IJsbehandeling: Een ijsbehandeling kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn. Adviseer je kind om een ijszakje gedurende 15-20 minuten op de pijnlijke hiel aan te brengen, meerdere keren per dag.
  • Aangepast schoeisel: Goed passende schoenen met voldoende demping en ondersteuning kunnen de druk op de hiel verminderen en het herstel bevorderen. Overweeg ook steunzolen of podotherapeutische zolen om de voetboog te ondersteunen.
  • Stretching en versterkende oefeningen: Specifieke rekoefeningen voor de kuitspieren en versterkende oefeningen voor de voet- en enkelspieren helpen om de flexibiliteit en stabiliteit te verbeteren, waardoor de druk op de hielen wordt verminderd.
  • Podotherapeutische interventies: Als podotherapeuten kunnen we aangepaste behandelingen bieden, zoals taping, zachte weefseltechnieken en mobilisatie van de voetgewrichten, om de symptomen van hielpijn te verlichten en het herstel te versnellen.

Met de juiste combinatie van rust, zorg, en professionele behandelingen kunnen kinderen snel weer op de been zijn en genieten van hun activiteiten zonder hielpijn. Als ouder is het belangrijk om de symptomen serieus te nemen en tijdig actie te ondernemen bij klachten.

Wil je meer informatie over hielpijn bij kinderen en behandelingen? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken. Laat ons je helpen om weer pijnvrij te bewegen en te genieten van het leven met optimale ondersteuning voor jouw voeten!

 

Share This Post