Verkleurde nagels bij diabetes

Ben je diabetici en heb je gemerkt dat je nagels van kleur beginnen te veranderen? Verkleurde nagels bij diabetes is een veelvoorkomende klacht. Deze verandering kan een signaal zijn van een onderliggend probleem. Het is belangrijk om erachter te komen wat deze verkleuringen betekenen en wat je eraan kunt doen om je nagelgezondheid te verbeteren. In deze blog vertellen we je er meer over!

Wat zijn verkleurde nagels bij diabetes?

Wanneer je diabetes hebt, is het belangrijk om aandacht te besteden aan veranderingen in je nagels. Een van deze veranderingen is het verkleuren van de nagels, wat kan variëren van geel tot bruin of zelfs zwart. Deze verkleuringen kunnen verschillende oorzaken hebben. Een gele verkleuring kan bijvoorbeeld duiden op een schimmelinfectie, terwijl een bruine of zwarte verkleuring vaak wijst op een ophoping van bloed onder de nagel, bekend als een subunguaal hematoom.

Naast verkleuringen kunnen nagels bij diabetes ook andere veranderingen vertonen:

  • Verdikkingen: Diabetici ervaren vaak verdikkingen van de nagels. Deze verdikking kan veroorzaakt worden door schimmelinfecties die de nagelplaat aantasten en vervormen. Ook kan het veroorzaakt worden door beschadigde bloedvaten en verminderde bloedcirculatie, wat de groei en structuur van de nagels beïnvloedt.
  • Broosheid: Broze nagels die gemakkelijk breken zijn ook een veelvoorkomend probleem bij diabetes. Dit kan veroorzaakt worden door uitdroging van de nagels als gevolg van slechte bloedtoevoer, verlies van essentiële voedingsstoffen en mineralen, en beschadiging van de nagelstructuur door schimmelinfecties of trauma.
  • Groeven: Ook kunnen er groeven of ribbels in de nagels ontstaan. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals veranderingen in de groeisnelheid van de nagels als gevolg van fluctuaties in bloedsuikerspiegels, schimmelinfecties, of onderliggende vaataandoeningen.

Diabetes nagels

Diabetes nagels worden vaak veroorzaakt door twee belangrijke factoren: verstoorde bloedcirculatie en beschadigde zenuwen. De bloedvaten kunnen beschadigd raken en vernauwen door diabetes, waardoor de nagels niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen ontvangen. Bovendien kunnen hoge bloedsuikerspiegels de zenuwen door het hele lichaam beschadigen, bekend als diabetische neuropathie. Dit vermindert de normale sensatie, waardoor diabetici moeite kunnen hebben met het opmerken van nagelproblemen zoals schimmelinfecties of ingegroeide teennagels. Een verzwakt immuunsysteem bij diabetes kan de kans op infecties vergroten en de gezonde groei van nagels belemmeren.

Hoe verkleurde nagels bij diabetes behandelen?

Als je veranderingen opmerkt in de kleur of textuur van je nagels, is het belangrijk om dit met je podotherapeut te bespreken. Bij Podotherapie Hurenkamp bieden we gespecialiseerde zorg voor mensen met diabetes, inclusief advies en behandelingen voor nagelproblemen. Ons ervaren team staat klaar om je te helpen de beste zorg te krijgen voor je voeten en nagels.

Naast het behandelen van bestaande nagelproblemen is het ook belangrijk om preventieve maatregelen te nemen. Voorkomen is beter dan genezen. Goede voetverzorging, regelmatige controle van je nagels en het vermijden van letsel kunnen allemaal bijdragen aan het behoud van gezonde nagels, zelfs als je diabetes hebt.

Wil je meer weten over verkleurde nagels bij diabetes? Of heb je andere vragen? Neem contact met ons op en maak een afspraak. Bij Podotherapie Hurenkamp hebben wij een team met specialisten in huis die jou kunnen helpen bij jouw klachten!

jaar ervaring
0 +
tevreden cliënten
0 +
tevreden voeten
0 +
Annemiek Bender
via Facebook
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Lees verder
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anja Gonkel
via Facebook
Lees verder
Super
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Lees verder
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Vorige
Volgende

Je voeten in goede handen bij Podotherapie Hurenkamp

In 3 stappen naar gezonde voeten

1

Afspraak maken

2

Intakegesprek

3

Behandelplan

Benieuwd of wij jouw klacht kunnen behandelen?

De podotherapeut behandelt een uitgebreid scala aan voet- en houdingsklachten. Neem contact met ons op om uw klacht te bespreken of voor meer informatie.

Podotherapie Hurenkamp is aangesloten bij