Ontstoken peesplaat voet

Als sporter weet je als geen ander hoe belangrijk je voeten zijn. Ze vormen de basis van al je bewegingen en zijn cruciaal voor je prestaties. Helaas kunnen sporters – net als ieder ander – geconfronteerd worden met aandoeningen zoals een ontstoken peesplaat van de voet. Dit kan een pijnlijke aandoening zijn en kan ernstig ongemak veroorzaken. We vertellen je meer over de oorzaken, symptomen en effectieve behandelingen voor een ontstoken peesplaat van de voet.

Wat is een ontstoken peesplaat van de voet?

Een ontstoken peesplaat, ook wel bekend als fasciitis plantaris, is een veelvoorkomende aandoening die de peesplaat aan de onderkant van de voet aantast. Deze peesplaat is verantwoordelijk voor het ondersteunen van de voetboog en het absorberen van schokken tijdens het lopen. Wanneer deze peesplaat ontstoken raakt, kan dat leiden tot hevige pijn en

Oorzaken van een ontstoken peesplaat

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een ontstoken peesplaat:

  • Overbelasting: Langdurige overbelasting van de voeten – zoals bij veel lopen of sporten – kan leiden tot irritatie en ontsteking van de peesplaat.
  • Verkeerde schoenen: Het dragen van schoenen zonder voldoende ondersteuning of schoenen met een slechte pasvorm kan de peesplaat overbelasten en irriteren.
  • Leeftijd: Het ouder worden kan leiden tot veranderingen in de pezen en spieren, waardoor ze vatbaarder worden voor ontstekingen.

Symptomen van ontstoken peesplaat

De symptomen van een ontstoken peesplaat van de voet kunnen variëren van mild tot ernstig. Sporters met een ontstoken peesplaat van de voet ervaren vaak symptomen zoals scherpe pijn in de hiel of onderkant van de voet, vooral bij de eerste stappen ’s ochtends. De pijn kan tijdens het sporten verergeren en na inactiviteit opnieuw optreden. Daarnaast kan zwelling en stijfheid in de voet en hiel optreden, wat je prestaties aanzienlijk kan beïnvloeden.

Behandelingsopties
  • Rust en ijs: Het verminderen van activiteiten die de peesplaat belasten en het toepassen van ijs kan de ontsteking helpen verminderen.
  • Oefeningen en stretching: Specifieke oefeningen en stretching kunnen de peesplaat versterken en de flexibiliteit van de voet verbeteren.
  • Podotherapeutische inlegzolen: Het dragen van podotherapeutische zolen kan de voetboog ondersteunen en de druk op de peesplaat verminderen.
  • Medicatie: Ontstekingsremmende medicijnen kunnen worden voorgeschreven om de pijn en ontsteking te verminderen.
  • Fysiotherapie: Fysiotherapie kan nuttig zijn om de voetsterkte en flexibiliteit te herstellen.
  • Extracorporale Shockwave-therapie (ESWT): ESWT is een niet-invasieve behandelingsoptie die vaak wordt gebruikt om pijn te verminderen en de genezing te versnellen.
  • Chirurgische Optie: In zeldzame gevallen kan een operatie worden overwogen als andere behandelingen niet effectief zijn gebleken.
Wat kunnen wij voor je betekenen?

Als podotherapeuten zijn wij gespecialiseerd in het behandelen van diverse voetproblemen. We bieden op maat gemaakte behandelingen aan om je zo snel mogelijk weer in beweging te krijgen. Allereerst zullen we een onderzoek uitvoeren om de ernst van de aandoening vast te stellen en de specifieke oorzaken ervan te identificeren. Dit omvat het beoordelen van je voetstand, looppatroon en mogelijke risicofactoren. Daarnaast kunnen we je helpen met oefeningen, aanbevelingen voor aanpassingen in je levensstijl en sportactiviteiten, geven we schoenadvies en kijken we naar de mogelijkheden voor podotherapeutische zolen.

Meer weten over een ontstoken peesplaat van de voet? Neem contact met ons op en maak een afspraak. Bij Podotherapie Hurenkamp hebben wij een team met specialisten in huis die jou kunnen helpen bij jouw klachten!

0 +
jaar ervaring
0 +
tevreden cliënten
0 +
tevreden voeten
Annemiek Bender
via Facebook
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Lees verder
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anja Gonkel
via Facebook
Lees verder
Super
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Lees verder
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Vorige
Volgende

Je voeten in goede handen bij Podotherapie Hurenkamp

In 3 stappen naar gezonde voeten

1

Afspraak maken

2

Intakegesprek

3

Behandelplan

Benieuwd of wij jouw klacht kunnen behandelen?

De podotherapeut behandelt een uitgebreid scala aan voet- en houdingsklachten. Neem contact met ons op om uw klacht te bespreken of voor meer informatie.

Podotherapie Hurenkamp is aangesloten bij