Klachten bij reuma: soorten reuma en meest voorkomende klachten!

Klachten bij reuma

Reuma is een chronische aandoening waarbij het lichaamseigen afweersysteem het eigen weefsel aanvalt, wat kan leiden tot ontstekingen en pijn in gewrichten en andere delen van het lichaam. Er zijn heel veel verschillende soorten reuma: reumatoïde artritis, artrose en jicht zijn de meest voorkomende soorten.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij het lichaamseigen afweersysteem de gewrichten aanvalt en ontstekingen veroorzaakt. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten. Als de ontstekingen niet worden behandeld, kan dit uiteindelijk leiden tot schade aan de gewrichten en beperking van de mobiliteit.

Artrose

Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening die wordt veroorzaakt door slijtage van het kraakbeen in de gewrichten. Dit kan leiden tot bot-op-bot wrijving en pijn bij het bewegen. Artrose komt vaak voor bij mensen op oudere leeftijd en kan leiden tot verminderde mobiliteit en een lagere kwaliteit van leven.

Jicht

Jicht is een vorm van reuma die wordt veroorzaakt door te veel urinezuur in het lichaam. Urinezuur is een afvalstof die ontstaat bij de afbraak van purines, stoffen die voorkomen in voedingsmiddelen zoals orgaanvlees, schaaldieren en alcohol. Bij jicht kan het urinezuur zich ophopen in de gewrichten waar het kristallen worden. De kristallen veroorzaken ontstekingen en hevige pijn. Deze vorm van reuma komt vaak voor in de grote teen, maar kan ook in andere gewrichten voorkomen, zoals in de vingers, knie, enkel, pols en elleboog.

De meest voorkomende klachten bij reuma

  • Eén van de meest voorkomende klachten bij reuma is pijn en stijfheid in de gewrichten. Deze symptomen kunnen zich voordoen bij alle vormen van reuma, maar voornamelijk bij reumatoïde artritis en lupus. Gewrichtspijn gaat meestal gepaard met een beperkte bewegingsvrijheid en kan invloed hebben op dagelijkse activiteiten zoals lopen, traplopen en sporten.
  • Vermoeidheid is ook een veelvoorkomende klacht bij alle vormen van reuma en heeft veel invloed op de kwaliteit van leven. De oorzaak van vermoeidheid bij reuma is nog niet helemaal duidelijk, het kan te maken hebben met ontstekingen in het lichaam, slaapstoornissen en depressie.
  • Ontstekingen en zwellingen in de gewrichten zijn kenmerkend voor reuma en zien we vooral veel terug bij reumatoïde artritis. Deze ontstekingen kunnen leiden tot beschadiging van het kraakbeen en bot in de gewrichten, wat uiteindelijk kan leiden tot vervorming van de gewrichten en beperking van de mobiliteit.
  • Mobiliteitsproblemen kunnen zich voordoen bij alle vormen van reuma, maar vooral bij artrose. Artrose is een vorm van reuma waarbij het kraakbeen in de gewrichten langzaam afbreekt, wat kan leiden tot bot-op-bot wrijving en pijn bij het bewegen.
  • Koorts kan optreden als gevolg van ontstekingen in het lichaam en kan gepaard gaan met rillingen en algemene malaise.

De bovengenoemde klachten vaak voorkomen bij reuma, maar ieder persoon is anders en kan ook andere klachten ervaren. Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je denkt dat je klachten van reuma ervaart zodat je een juiste diagnose en eventuele behandeling kunt krijgen.

Afspraak inplannen?

Last van klachten bij reuma? Plan dan een afspraak in! Podotherapie Hurenkamp is een kleinschalige en sfeervolle praktijk. We hebben een team van specialisten in huis die jou kunnen helpen met diverse voetproblemen. Van de oorzaak tot advies en het bestrijden van de klachten. We zijn altijd dichtbij en betrokken! Zien wij jou in onze praktijk?

Share This Post