Eelt en diabetes: oorzaak en oplossing!

Eelt en diabetes, een veelvoorkomende en vervelende combinatie. Ben jij diabetici? Dan is de kans op voetproblemen automatisch groter dan wanneer je geen diabetes hebt. Voetproblemen bij diabetici wordt ook wel ‘diabetische voet(en)’ genoemd. De helft van de mensen met diabetes krijgt vroeg of laat te maken met een zogeheten ‘diabetische voet’. Heb je last van een diabetische voet? Dan kun je te maken krijgen met verschillende voetklachten.  Eelt is helaas een veelvoorkomende voetklacht als we het hebben over een diabetische voet, maar wat is nou precies de oorzaak hiervan? En wat kun je eraan doen?

De oorzaak van eelt bij diabetici

Door diabetes kunnen bloedvaten en zenuwen beschadigen, het bloed stroomt daardoor minder goed door de benen en voeten. Dat zorgt ervoor dat je minder gevoel in je voeten hebt waardoor het mogelijk is dat je een andere houding gaat aannemen tijdens het lopen. Dat resulteert op haar beurt weer voor vervorming van de voeten waardoor er drukplekken en eelt kunnen ontstaan. Als eeltplekken niet op tijd verwijderd worden kunnen ze kapotgaan en zich ontwikkelen tot wonden, ook wel ulcera genoemd. Ben je diabetici? Dan moet dit voorkomen worden, wonden kunnen mogelijk slecht genezen bij mensen met diabetes.

De oplossing voor eelt

Als je last hebt van eelt en diabetes zijn er verschillende oplossingen. Allereerst, probeer nooit zelf het eelt te verwijderen; dat kan tot wonden en infecties leiden. Laat de eeltplekken verwijderen door een deskundige, medische pedicure of podotherapeut. Wil je voorkomen dat er opnieuw eeltvorming ontstaat? Of heb je er nog geen last van maar wil je preventief handelen? Een podotherapeut kan door middel van podotherapeutische zolen de drukverdeling onder de voet optimaliseren wat ervoor zorgt dat eelt minder snel terug komt of waardoor eelt überhaupt voorkomen kan worden. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat schoenen nooit te strak zitten en gaan knellen. We raden aan om altijd de voeten te checken op roodheid, zwellingen, eeltplekken, likdoorns en wondjes. Voorkomen is beter dan genezen!

Andere veelvoorkomende voetklachten bij diabetes zijn:

  • Koude voeten door een verstoorde bloedsomloop;
  • Tintelende voeten;
  • Pijnscheuten of juist minder gevoel in de voeten door zenuwschade;
  • Wondjes die niet snel of niet goed genezen.
 

Heb jij last van eelt en diabetes? Of herken je één van de andere bovenstaande klachten? Ga dan niet zelf aan de slag met het behandelen van voetproblemen bij diabetes. Neem contact met ons op en maak een afspraak. Bij Podotherapie Hurenkamp hebben wij een team met specialisten in huis die jou kunnen helpen bij jouw klachten!

jaar ervaring
0 +
tevreden cliënten
0 +
tevreden voeten
0 +
Annemiek Bender
via Facebook
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anja Gonkel
via Facebook
Super
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.

Je voeten in goede handen bij Podotherapie Hurenkamp

Podotherapie Hurenkamp1
In 3 stappen naar gezonde voeten
1

Afspraak maken

2

Intakegesprek

3

Behandelplan

Benieuwd of wij jouw klacht kunnen behandelen?
De podotherapeut behandelt een uitgebreid scala aan voet- en houdingsklachten. Neem contact met ons op om uw klacht te bespreken of voor meer informatie.
Podotherapie Hurenkamp is aangesloten bij
kwaliteitsregister_podomedics.jpg
samenwerkendepodotherapeuten.jpg
nvvp.jpg
Logo_Praktijkkeurmerk.jpeg