Diabetici

Is er (onlangs) diabetes mellitus oftewel suikerziekte bij u vastgesteld, dan verdienen uw voeten aandacht. Een kwart van alle mensen met diabetes heeft een verhoogd risico op een wond(je). Dit wordt de diabetische voet genoemd. Dit betekent dat er enkele complicaties aanwezig zijn die het risico op het krijgen van een slecht genezende wond verhogen. In het ernstigste geval kan een niet genezende wond leiden tot een amputatie.

Wanneer u diabetes mellitus heeft kunnen door hoge bloedsuikers uw bloedvaten en zenuwen beschadigen. Het is belangrijk dat u uw voeten goed verzorgt en controleert om problemen te voorkomen. De podotherapeut kan hier een belangrijke rol bij spelen.

Bij diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd, kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed regelen door een tekort aan insuline. Bij diabetes mellitus type 1 maakt het lichaam geen insuline meer aan. Bij diabetes mellitus type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan om de bloedsuiker te regelen.

Het ziekteverloop van diabetes mellitus is bij iedereen anders. Door diabetes mellitus kunt u lichamelijke problemen krijgen, zoals hart- en vaatziekten en zenuwschade (neuropathie). Er zijn verschijnselen aan de voeten die bij veel mensen met diabetes mellitus voorkomen. Zoals neuropathie, verminderde doorbloeding en standsafwijkingen. Een combinatie van een aantal van deze verschijnselen noemen we een diabetische voet.

Neuropathie

De medische term voor beschadigde zenuwen is neuropathie. Hierdoor worden pijnprikkels niet meer gevoeld en wondjes niet meer opgemerkt. Hierdoor voelt u bijvoorbeeld niet dat er een steentje in de schoen zit.

Verminderde doorbloeding

Er is een grotere kans op verminderde doorbloeding van en naar uw benen en voeten. Hierdoor ontstaat een verminderde toevoer van zuurstof en voedingstoffen naar uw voet. Uw huid kan doordoor sneller kapot gaan en wondjes genezen langzaam of soms zelfs niet. De medische term hiervoor is perifeer arterieel vaatlijden.

Standsafwijkingen

Als zenuwen verminderen of uitvallen dan kunnen uw kleine voetspieren slechter gaan werken. De trekkracht van de onderbeenspieren wordt dan groter. Er is dan geen goede balans meer tussen de kleine en grote spieren. Hierdoor kan een standsverandering van uw tenen en voeten ontstaan. Door deze standsveranderingen heeft u eerder kans op drukplekken, eelt en blaren met wonden tot gevolg.

Wondjes

Door deze complicaties is de kans op wondjes groter. Een wond (ulcus) ziet er vaak onschuldig uit maar kan zorgen voor ernstige infecties. Een voet infectie kan zich uitbreiden en leiden tot een amputatie. We willen dit graag voorkomen. Als u een wondje heeft dat slecht geneest zullen we u regelmatig willen zien. Een diabetische wond ontstaat vaak door de combinatie van druk met wrijving. Oorzaken kunnen zijn: slecht passende schoenen, het lopen op blote voeten of te dikke naden van de sokken.

Diabetische voetcontrole

Het is belangrijk dat uw voeten regelmatig gecontroleerd worden om wondjes te voorkomen. Dit kan gedaan worden door uw praktijkondersteuner, huisarts, diabetesverpleegkundige en podotherapeut.

De (diabetes)podotherapeut let op

Beweging van de gewrichten

Er wordt gekeken of er sprake is van een beperkte beweging in gewrichten, dit kan zorgen voor een verkeerde afwikkeling van de voet. Met als gevolg verhoogde druk onder stijve gewrichten zoals onder de grote teen. Dit noemen we limited joint mobility.

Inspectie van de huid

Er wordt gekeken naar drukplekken, eeltplekjes, nagels en temperatuur van de voet. Bij een afwijkende stand of wrijving kunnen druk- en eeltplekken ontstaan. De podotherapeut kan u hierover adviseren en behandelen. Wanneer mogelijk zullen er hulpmiddelen (orthese, podotherapeutische zolen) worden gebruikt om druk te voorkomen.

Gevoel

Het gevoel in uw voeten wordt getest met behulp van een stemvork en een monofilament. Het monofilament is een soort kunststof draadje waarbij wordt getest of u een aanraking van 10 gram nog voelt. Zo wordt duidelijk of het gevoel nog goed is in de voeten en/of er sprake is van neuropathie.

Doorbloeding

Er wordt gekeken of er voldoende bloed in uw benen en voeten stroomt. Hierbij worden de slagaders gecontroleerd met behulp van een doppler. Wanneer er een vermoeden is op vaatlijden kunt u worden doorverwezen voor een enkel-arm-index. Er wordt dan bepaalt of er sprake is van vernauwingen in uw slagaders (periferieel aterieel vaatlijden.)

Sims classificatie

Aan de hand van bovenstaande indicaties wordt de sims classificatie bepaalt. Deze kan worden vast gesteld door uw praktijkondersteuner, diabetesverpleegkundige of de podotherapeut. Hierbij wordt het risico bepaalt dat u loopt op het ontstaan van een wond.

Er zijn vier classificaties: sims 0, sims 1, sims 2, sims 3. Hoe hoger de classificatie, hoe meer risico u heeft op het (opnieuw) krijgen van een wond aan uw voet.

Zorgprofiel

Bij de sims classificatie wordt een zorgprofiel vastgesteld. Er wordt een persoonlijk behandelplan op gesteld afhankelijk van de zorgzwaarte.  Hier wordt gekeken hoe voetproblemen voorkomen gaan worden. Hoe vaak de voeten gecontroleerd moeten worden door de podotherapeut en hoe vaak de pedicure uw voeten moet behandelen. Dit om problemen te voorkomen en samen te werken aan preventie.

Hoe verzorg ik mijn voeten

  • Controleer uw voeten iedere dag op rode plekken, blaren, kloven of wondjes.
  • Wanneer er sprake is van een wondje neem dan contact op met uw huisarts of podotherapeut.
  • Was uw voeten iedere dag met milde zeep en droog ze goed af ook tussen de tenen.
  • Smeer uw voeten iedere dag in met crème, maar zorg dat het tussen de tenen droog blijft om smetplekken te voorkomen.
  • Maak geen gebruik van voetenbadjes met biotex of soda. De huid wordt hierdoor juist week en kwetsbaar.

Schoenadvies

  • Draag altijd schoenen of pantoffels om uw voeten te beschermen.
  • Draag geen teenslippers, hierdoor kunnen drukplekken tussen de tenen ontstaan.
  • Draag geen sokken met dikke naden, deze kunnen zorgen voor drukplekjes.
  • Zorg ervoor dat uw schoenen goed passen.
  • Controleer uw schoenen op bijv. steentjes om wondjes te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat uw schoenen goed passen. Let hierbij op de lengte, breedte en hoogte.
  • Bij twijfel laat uw voeten op meten.

Doe hier de voetencheck

jaar ervaring
0 +
tevreden cliënten
0 +
tevreden voeten
0 +
Annemiek Bender
via Facebook
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Lees verder
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anja Gonkel
via Facebook
Lees verder
Super
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Lees verder
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Vorige
Volgende

Je voeten in goede handen bij Podotherapie Hurenkamp

In 3 stappen naar gezonde voeten

1

Afspraak maken

2

Intakegesprek

3

Behandelplan

Benieuwd of wij jouw klacht kunnen behandelen?

De podotherapeut behandelt een uitgebreid scala aan voet- en houdingsklachten. Neem contact met ons op om uw klacht te bespreken of voor meer informatie.

Podotherapie Hurenkamp is aangesloten bij