Achillespeesklachten bij sporters: Alles wat je moet weten!

Achillespeesklachten bij sporters

Als sporter loop je regelmatig het risico op blessures, waarvan achillespeesklachten een veelvoorkomend probleem zijn. Bij Podotherapie Hurenkamp begrijpen we hoe vervelend dit kan zijn en bieden we effectieve oplossingen om je snel weer op de been te helpen.

Wat zijn achillespeesklachten bij sporters?

Achillespeesklachten bij sporters komen vaak voor en worden gekenmerkt door pijn en stijfheid in de achillespees, die zich bevindt aan de achterkant van het onderbeen, net boven de hiel. Deze klachten kunnen variëren van mild ongemak tot ernstige pijn die je sportprestaties belemmert. Ze worden meestal veroorzaakt door overbelasting van de achillespees tijdens activiteiten zoals rennen, springen, of abrupte veranderingen in trainingsintensiteit.

Oorzaken van achillespeesklachten bij sporters

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van achillespeesklachten bij sporters. Overbelasting is een veelvoorkomende oorzaak, vooral wanneer de intensiteit of duur van trainingen te snel wordt verhoogd. Verkeerde schoenen, met name schoenen die onvoldoende ondersteuning bieden aan de voetboog en hiel, kunnen ook de druk op de achillespees verhogen. Daarnaast spelen anatomische factoren zoals platvoeten, een verkorte achillespees of een afwijkende loop biomechanica een rol bij het ontstaan van deze klachten.

Symptomen van achillespeesklachten

Symptomen van achillespeesklachten zijn onder andere:

  • Pijn en stijfheid: Meestal voelbaar rond de achillespees, vooral na rustperiodes of bij het beginnen van een activiteit.
  • Zwelling: Soms kan er ook zwelling optreden rondom de achillespees, wat wijst op ontsteking.
  • Beperkte beweging: Verminderde kracht en flexibiliteit in het onderbeen, waardoor lopen, rennen of springen moeilijk kan zijn.

Behandeling van achillespeesklachten

Bij Podotherapie Hurenkamp bieden we diverse behandelingen om achillespeesklachten effectief te verlichten en te voorkomen. Dit omvat onder meer aangepaste zolen bestellen om de druk op de achillespees te verminderen en de voetboog te ondersteunen. Daarnaast kunnen we adviseren over geschikt schoeisel dat de voet stabiliseert en de achillespees ontlast. Ook het uitvoeren van specifieke rekoefeningen en spierversterkende oefeningen voor het onderbeen kan helpen bij het herstellen van de klachten en het voorkomen van toekomstige blessures.

Preventie van achillespeesklachten bij sporters

Naast behandeling is preventie van cruciaal belang om herhaling van achillespeesklachten te voorkomen. Dit omvat het geleidelijk opbouwen van trainingsintensiteit om overbelasting te voorkomen, het dragen van geschikte schoenen voor jouw sportactiviteit, en het regelmatig uitvoeren van spierversterkende oefeningen om de stabiliteit en kracht van het onderbeen te verbeteren. Het is ook belangrijk om tijdig rust te nemen bij eerste tekenen van overbelasting om verdere schade te voorkomen.

Achillespeesklachten kunnen een sporter ernstig belemmeren in zijn of haar prestaties en dagelijkse activiteiten. Bij Podotherapie Hurenkamp begrijpen we deze uitdagingen en bieden we deskundige behandeling en preventieve maatregelen om je te helpen herstellen en terug te keren naar jouw optimale niveau van sportieve activiteit.

Share This Post