Beginnende diabetische voet: 4 meest voorkomende klachten

Beginnende diabetische voet

Bij diabetes mellitus kan het lichaam de bloedsuiker niet goed regelen door een tekort aan insuline. Het ziekteverloop van diabetes mellitus is bij iedereen anders, maar lichamelijke problemen komen heel veel voor bij diabetici. Denk aan hart- en vaatziekten, zenuwschade (neuropathie) en voetproblemen. Een combinatie van verschillende voetproblemen bij diabetici wordt ook wel een diabetische voet genoemd. Maar hoe kun je een beginnende diabetische voet herkennen? We hebben de 4 meest voorkomende klachten voor je op een rijtje gezet.

4 meest voorkomende klachten

  • Wondjes die slecht genezen;
  • Zenuwaantasting in de voeten (Neuropathie);
  • Verkleuring van de voeten of tenen;
  • Drukplekken, likdoorns en eeltplekken door standsafwijkingen.

Wondjes die slecht genezen

Diabetici hebben constant een verhoogde bloedsuikerwaarde. Hierdoor vermindert de doorbloeding en de toevoer van zuurstof en voedingstoffen. Weefsel sterft hierdoor af, collageen wordt minder snel aangemaakt en de kans op bacteriële infecties neemt toe. Het gevolg hiervan is dat wondjes slecht genezen. De medische term hiervoor is ‘perifeer arterieel vaatlijden’. 

Zenuwaantasting in de voeten 

Bij diabetes kan er een stoornis in de zenuwvoorziening van de voet ontstaan. Dit wordt ook wel neuropathie genoemd. Hierbij kun je last hebben van een tintelend gevoel in de voeten, gevoelloosheid en koude voeten. Een tintelend gevoel in de voeten kan gepaard gaan met pijn. Een vermindert gevoel in de voeten zorgt ervoor dat wondjes of knellende schoenen niet worden opgemerkt waardoor er wondjes ontstaan. En wanneer het bloed door zenuwbeschadiging minder goed kan circuleren, ontstaan koude voeten.

Verkleuring van de voeten of tenen

Verkleuring van de voeten of tenen bij diabetici ontstaat doordat de bloedcirculatie is verstoord. De bloedcirculatie wordt verstoord door zenuwaantasting. De voeten kunnen wit, rood of blauw kleuren. Een veranderde kleur kan duiden op een infectie. 

Drukplekken, likdoorns en eeltplekken

De voetstand verandert door uitval van de kleine voetspieren. De trekkracht van de onderbeenspieren wordt dan groter waardoor er geen goede balans meer is tussen de kleine en grote spieren. Hierdoor ontstaan er standsveranderingen en wordt de kans op drukplekken, likdoorns en eelt groter.

Wat kun je zelf doen aan een beginnende diabetische voet?

  • Controleer de voeten dagelijks op drukplekken, rode plekken, likdoorns, eelt en wondjes. Is er sprake van een wondje? Neem dan contact met ons op;
  • Was iedere dag zorgvuldig de voeten en tenen met milde zeep. Droog ze goed af, vergeet ook de tenen niet;
  • Smeer de voeten en tenen dagelijks in met crème, maar zorg dat het tussen de tenen droog blijft om smetplekken te voorkomen;
  • Maak géén gebruik van voetenbadjes met Biotex of andere middelen. De huid wordt hierdoor week en kwetsbaar.

Afspraak inplannen?

Denk je dat je last hebt van een beginnende diabetische voet? Of heb je al langer last van voetproblemen? Plan dan een afspraak in! Podotherapie Hurenkamp is een kleinschalige en sfeervolle praktijk. We hebben een team van specialisten in huis die jou kunnen helpen met diverse voetproblemen. Van de oorzaak tot advies en het bestrijden van de klachten. We zijn altijd dichtbij en betrokken! Zien wij jou in onze praktijk?

Share This Post