Huidafwijkingen bij Diabetes Mellitus

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en daarom is het erg belangrijk om er goed voor te zorgen. Huidafwijkingen bij Diabetes Mellitus, ofwel suikerziekte, is helaas een veelvoorkomend probleem. Voor diabetici is het dan ook extra belangrijk om aandacht te besteden aan de gezondheid van hun huid om ernstige huidproblemen en complicaties te voorkomen.

Wat is Diabetes Mellitus?

Diabetes Mellitus is een chronische aandoening waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel niet goed kan reguleren. Er zijn twee hoofdtypen diabetes: type 1 en type 2. Type 1-diabetes ontwikkelt meestal op jonge leeftijd en is het gevolg van een auto-immuunreactie die de insuline-producerende cellen in de alvleesklier vernietigt. Type 2-diabetes komt vaak voor bij volwassenen en is gerelateerd aan insulineresistentie, waarbij het lichaam de geproduceerde insuline niet effectief kan gebruiken.

Veelvoorkomende huidafwijkingen bij diabetespatiënten

Bij mensen met Diabetes Mellitus komen verschillende huidafwijkingen vaak voor. Hier zijn enkele van de meest voorkomende huidproblemen die geassocieerd worden met diabetes:

  • Diabetische Dermopathie: Diabetische dermopathie wordt gekenmerkt door ovale of ronde plekken op de huid, meestal op de onderbenen. Deze plekken zijn vaak licht van kleur en kunnen jeuken.
  • Necrobiosis Lipoidica Diabeticorum: Dit is een andere veelvoorkomende aandoening waarbij rode, gezwollen plekken met een gele rand ontstaan, meestal op de schenen. Deze plekken kunnen pijnlijk zijn en littekens achterlaten.
  • Acanthosis Nigricans: Bij Acanthosis Nigricans ontstaan er vaak donkere, verdikte huidplekken, meestal in lichaamsplooien zoals de nek, oksels en lies. Het komt vaak voor bij mensen met type 2-diabetes.
  • Infecties: Diabetes verhoogt het risico op huidinfecties, zoals steenpuisten (furunculosis), cellulitis en schimmelinfecties. Deze infecties kunnen zich ontwikkelen vanwege veranderingen in de huidbarrière en een verminderde immuniteit.
  • Jeukende huid: Diabetes kan leiden tot een jeukende huid, die soms wordt veroorzaakt door uitdroging of schimmelinfecties. Het krabben van de huid kan leiden tot verwondingen en wonden.
  • Veranderingen in de huidskleur: Sommige diabetespatiënten ervaren veranderingen in de huidskleur, zoals bruine verkleuringen op de scheenbenen, bekend als “bruine vlekken.”
  • Zweren en wonden: Bij diabetes heb je sneller kans op zweren en wonden. Het is belangrijk dat dit vaak gecontroleerd wordt. Door verwaarloosde wondjes kunnen zweren ontstaan, vooral aan de voeten, wat kan leiden tot ernstige complicaties.

Preventieve behandelingen

Houd de bloedsuikerspiegel onder controle

Eén van de belangrijkste stappen om huidproblemen te voorkomen, is het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel. Dit kan worden bereikt door een gezonde levensstijl te handhaven, zoals regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en het nemen van voorgeschreven medicatie.

Dagelijkse huidverzorging en voetverzorging

Een goede dagelijkse huidverzorging en voetverzorging is essentieel voor diabetespatiënten. Dit omvat het zorgvuldig reinigen en hydrateren van de huid, vooral op gebieden die gevoelig zijn voor huidafwijkingen. Controleer ook dagelijks de voeten op wondjes, blaren, roodheid of zwelling. Knip de teennagels recht af en vermijd scherpe hoeken om ingegroeide nagels te voorkomen.

Draag geschikte schoenen

Draag comfortabele, goed passende schoenen om drukplekken en wrijving te voorkomen. Zo voorkom je ook direct dat er snel wondjes ontstaan.

Regelmatige controle

Bezoek regelmatig een specialist voor voetcontroles. Een podotherapeut kan voetproblemen vroegtijdig opsporen en behandelen.

Stoppen met roken

Als je rookt, overweeg dan om te stoppen, omdat roken de bloedcirculatie naar de voeten kan verminderen en het genezingsproces kan vertragen.

Meer weten over Diabetes Mellitus en voetproblemen of huidafwijkingen? Neem contact met ons op en maak een afspraak. Bij Podotherapie Hurenkamp hebben wij een team met specialisten in huis die jou kunnen helpen bij jouw klachten!

jaar ervaring
0 +
tevreden cliënten
0 +
tevreden voeten
0 +
Annemiek Bender
via Facebook
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Lees verder
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anja Gonkel
via Facebook
Lees verder
Super
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Lees verder
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Vorige
Volgende

Je voeten in goede handen bij Podotherapie Hurenkamp

In 3 stappen naar gezonde voeten

1

Afspraak maken

2

Intakegesprek

3

Behandelplan

Benieuwd of wij jouw klacht kunnen behandelen?

De podotherapeut behandelt een uitgebreid scala aan voet- en houdingsklachten. Neem contact met ons op om uw klacht te bespreken of voor meer informatie.

Podotherapie Hurenkamp is aangesloten bij