Knobbel achterkant hiel

Heb je last van een pijnlijke knobbel achterkant hiel? Dit probleem, ten eerste bekend als Haglundse exostose, is een veelvoorkomende aandoening. Het kan ongemak en pijn veroorzaken. Daarom duiken we in dit artikel dieper in op wat deze knobbel is. We bespreken welke klachten dit veroorzaakt en hoe je het kunt behandelen. Bovendien, lees verder voor waardevolle informatie. Deze kan je helpen om je voeten weer vrij van pijn te krijgen.

Wat is een knobbel aan de achterkant hiel?

Een knobbel aan de achterkant van de hiel is een botuitsteeksel. Het vormt zich aan de achterzijde van het hielbeen. Vaak komt dit voor bij mensen die schoenen dragen met harde achterkanten. Denk aan bepaalde sportschoenen of werkschoenen. De constante druk en wrijving tegen de hiel kunnen deze knobbel vormen. Het kan niet alleen pijnlijk zijn maar ook roodheid, zwelling en zelfs blaren veroorzaken.

Symptomen en klachten van een knobbel achterkant hiel

De meest voorkomende klacht is pijn, vooral bij het dragen van strakke of harde schoenen. Deze schoenen oefenen druk uit op de knobbel. Verder kunnen symptomen zijn: roodheid en zwelling rond het getroffen gebied, pijn bij aanraking, en een zichtbare uitstulping. Deze symptomen kunnen het lopen, rennen of zelfs staan oncomfortabel maken.

Oorzaken knobbel achterkant hiel

De primaire oorzaak is vaak gerelateerd aan schoeisel. Schoenen met een stijve achterkant die tegen de hiel drukken, kunnen de knobbel veroorzaken of verergeren. Andere factoren, zoals looppatronen, overbelasting en genetische aanleg, spelen ook een rol.

Behandeling

De behandeling varieert afhankelijk van de ernst van de symptomen. Echter kunnen voor milde gevallen eenvoudige aanpassingen, zoals het veranderen van schoeisel, helpen. Het gebruik van op maat gemaakte inlegzolen of ijskompressen kan verlichting bieden. In ernstigere gevallen kan fysiotherapie de pijn verminderen en de voetfunctie verbeteren. Tot slot, in zeldzame gevallen waar conservatieve behandelingen niet helpen, kan een chirurgische ingreep nodig zijn.

Preventie en zelfzorg

Het voorkomen van een knobbel aan de achterkant hiel richt zich op het verminderen van druk en wrijving. Hier volgen enkele tips:

  • Kies voor schoenen met een zachte achterkant om druk op de hiel te minimaliseren.
  • Wissel regelmatig van schoenen om drukpunten op de voeten te vermijden.
  • Voer rek- en versterkingsoefeningen uit voor de voet en enkel om de algehele voetgezondheid te verbeteren en het risico op het ontwikkelen van een knobbel te verminderen.
  • Gebruik op maat gemaakte inlegzolen als je merkt dat bepaalde schoenen problematisch zijn, om extra steun en demping te bieden. Zolen kopen kan gemakkelijk via onze website.

Als je meer informatie wenst of een afspraak wilt maken om jouw specifieke klachten te bespreken, nodigen we je van harte uit om contact op te nemen met ons. Onze specialisten staan klaar om je te helpen bij het verminderen van de klachten en het vinden van de juiste behandeling voor jou. Samen werken we aan een oplossing om jouw voeten gezond en pijnvrij te houden.

jaar ervaring
0 +
tevreden cliënten
0 +
tevreden voeten
0 +
Annemiek Bender
via Facebook
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Lees verder
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anja Gonkel
via Facebook
Lees verder
Super
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Lees verder
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Vorige
Volgende

Je voeten in goede handen bij Podotherapie Hurenkamp

In 3 stappen naar gezonde voeten

1

Afspraak maken

2

Intakegesprek

3

Behandelplan

Benieuwd of wij jouw klacht kunnen behandelen?

De podotherapeut behandelt een uitgebreid scala aan voet- en houdingsklachten. Neem contact met ons op om uw klacht te bespreken of voor meer informatie.

Podotherapie Hurenkamp is aangesloten bij