Likdoorns bij diabetes

Likdoorns bij diabetes patiënten komen vaak voor, net als eelt en andere voetproblemen. Een likdoorn, ook wel een eeltpit of eksteroog genoemd, is een verdikking van de huid die ontstaat door wrijving en druk. Bij diabetici is het risico op likdoorns hoger, omdat diabetes de bloedsomloop en het zenuwstelsel kan aantasten. Dit kan leiden tot een verminderde bloedtoevoer naar de voeten waardoor je minder gevoel en pijn ervaart. Zo krijgen likdoorns, eelt en blaren de kans om zich te ontwikkelen tot wondjes. In sommige gevallen kunnen de wondjes leiden tot een infectie, vooral als de wondjes niet snel genoeg genezen. Als er tekenen zijn van een infectie, zoals roodheid, zwelling, pus of koorts, is het belangrijk om direct medische hulp in te schakelen. Likdoorns bij diabetes kunnen vervelend en pijnlijk zijn, maar met de juiste preventieve maatregelen en behandelingen kunnen complicaties voorkomen worden.

Wat te doen tegen likdoorns bij diabetes patiënten

Voor diabetici is het belangrijk om likdoorns te voorkomen. Ontstaan er toch likdoorns? Zorg er dan voor dat het snel behandeld wordt. Hieronder volgt een opsomming van wat je zelf kunt doen tegen likdoorns bij diabetes:

  • Draag goed passende schoenen die de voeten beschermen tegen wrijving en druk. Daarnaast raden we aan sokken te dragen die vocht opnemen en wrijving verminderen. Vermijd het dragen van schoenen met hoge hakken of smalle puntschoenen.
  • Zorg voor goede voetverzorging bij diabetes. Controleer de voeten dagelijks op tekenen van huidbeschadigingen, zoals: likdoorns, blaren, wondjes en ingegroeide teennagels. Was de voeten dagelijks met lauw water en milde zeep. Dep de voeten en tenen na het wassen voorzichtig droog. Houd de huid van de voeten zacht en soepel met een vocht inbrengende crème, vermijd hierbij de huid tussen de tenen. Knip de teennagels recht af en vijl de scherpe randen glad. Vermijd het knippen van de nagels te kort, omdat dit ingegroeide teennagels kan veroorzaken.
  • Stop met roken, omdat dit de bloedcirculatie naar je voeten kan verminderen en de genezing van wondjes kan vertragen.
  • Ga regelmatig naar een podotherapeut om de voeten te laten controleren en te behandelen. Zo kun je problemen zoals likdoorns tijdig opsporen en behandelen om ernstige complicaties te voorkomen.

 

Likdoorns bij diabetes patiënten? Ga niet zelf aan de slag met het behandelen van likdoorns en andere voetproblemen. Neem contact met ons op en maak een afspraak. Bij Podotherapie Hurenkamp hebben wij een team met specialisten in huis die jou kunnen helpen bij jouw klachten!

jaar ervaring
0 +
tevreden cliënten
0 +
tevreden voeten
0 +
Annemiek Bender
via Facebook
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Lees verder
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anja Gonkel
via Facebook
Lees verder
Super
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Lees verder
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Vorige
Volgende

Je voeten in goede handen bij Podotherapie Hurenkamp

In 3 stappen naar gezonde voeten

1

Afspraak maken

2

Intakegesprek

3

Behandelplan

Benieuwd of wij jouw klacht kunnen behandelen?

De podotherapeut behandelt een uitgebreid scala aan voet- en houdingsklachten. Neem contact met ons op om uw klacht te bespreken of voor meer informatie.

Podotherapie Hurenkamp is aangesloten bij