Likdoorns bij diabetes
Likdoorns bij diabetes patiënten komen vaak voor, net als eelt en andere voetproblemen. Een likdoorn, ook wel een eeltpit of eksteroog genoemd, is een verdikking van de huid die ontstaat door wrijving en druk. Bij diabetici is het risico op likdoorns hoger, omdat diabetes de bloedsomloop en het zenuwstelsel kan aantasten. Dit kan leiden tot een verminderde bloedtoevoer naar de voeten waardoor je minder gevoel en pijn ervaart. Zo krijgen likdoorns, eelt en blaren de kans om zich te ontwikkelen tot wondjes. In sommige gevallen kunnen de wondjes leiden tot een infectie, vooral als de wondjes niet snel genoeg genezen. Als er tekenen zijn van een infectie, zoals roodheid, zwelling, pus of koorts, is het belangrijk om direct medische hulp in te schakelen. Likdoorns bij diabetes kunnen vervelend en pijnlijk zijn, maar met de juiste preventieve maatregelen en behandelingen kunnen complicaties voorkomen worden.
Wat te doen tegen likdoorns bij diabetes patiënten
Voor diabetici is het belangrijk om likdoorns te voorkomen. Ontstaan er toch likdoorns? Zorg er dan voor dat het snel behandeld wordt. Hieronder volgt een opsomming van wat je zelf kunt doen tegen likdoorns bij diabetes:
- Draag goed passende schoenen die de voeten beschermen tegen wrijving en druk. Daarnaast raden we aan sokken te dragen die vocht opnemen en wrijving verminderen. Vermijd het dragen van schoenen met hoge hakken of smalle puntschoenen.
- Zorg voor goede voetverzorging bij diabetes. Controleer de voeten dagelijks op tekenen van huidbeschadigingen, zoals: likdoorns, blaren, wondjes en ingegroeide teennagels. Was de voeten dagelijks met lauw water en milde zeep. Dep de voeten en tenen na het wassen voorzichtig droog. Houd de huid van de voeten zacht en soepel met een vocht inbrengende crème, vermijd hierbij de huid tussen de tenen. Knip de teennagels recht af en vijl de scherpe randen glad. Vermijd het knippen van de nagels te kort, omdat dit ingegroeide teennagels kan veroorzaken.
- Stop met roken, omdat dit de bloedcirculatie naar je voeten kan verminderen en de genezing van wondjes kan vertragen.
- Ga regelmatig naar een podotherapeut om de voeten te laten controleren en te behandelen. Zo kun je problemen zoals likdoorns tijdig opsporen en behandelen om ernstige complicaties te voorkomen.
Likdoorns bij diabetes patiënten? Ga niet zelf aan de slag met het behandelen van likdoorns en andere voetproblemen. Neem contact met ons op en maak een afspraak. Bij Podotherapie Hurenkamp hebben wij een team met specialisten in huis die jou kunnen helpen bij jouw klachten!
Je voeten in goede handen bij Podotherapie Hurenkamp
- Een kleinschalige sfeervolle praktijk, voorzien van alle moderne faciliteiten en technieken om jou van de beste zorg en een passend advies te voorzien
- Dankzij de kleinschaligheid van de praktijk werken onze podotherapeuten nauw met elkaar samen in een ontspannen sfeer
- We houden niet van een klinische werkomgeving en we geloven dat onze patiënten zich ook comfortabeler voelen in een sfeervolle praktijk
- We zijn altijd dichtbij en betrokken. Dat maakt ons werk nóg leuker en waardevoller en jouw bezoek aan onze praktijk nog prettiger
In 3 stappen naar gezonde voeten
Afspraak maken
Intakegesprek
Behandelplan