Wat zijn X-benen?

Wat zijn X-benen? X-benen, ook wel bekend als “genu valgum”, is een aandoening waarbij de knieën naar binnen buigen, terwijl de enkels juist uit elkaar staan. Dit resulteert in een X-vormige stand van de benen. Deze afwijkende stand kan voorkomen bij zowel kinderen als volwassenen. Het kan diverse oorzaken hebben, zoals: genetische factoren, bot- of gewrichtsproblemen, of overmatige belasting. Benieuwd naar de symptomen en behandelmethoden? Lees dan verder voor meer informatie!

X-benen: Klachten en symptomen

  • Pijn in de knieën tijdens activiteiten: Bij X-benen kunnen zowel kinderen als volwassenen pijn ervaren in hun knieën, vooral wanneer ze bezig zijn met activiteiten waarbij hun benen veel gebruikt worden. Deze pijn kan variëren van mild ongemak tot ernstige pijn, hierdoor kunnen dagelijkste activiteiten belemmerd worden.
  • Moeite met lopen of rennen: Deze afwijkende stand van de benen maakt het lopen en rennen in sommige gevallen lastig. Dit leidt vaak tot ongemak, vermoeidheid en zelfs pijn tijdens het lopen of rennen, waardoor de mobiliteit en activiteitenniveaus worden beïnvloed.
  • Onbalans en valrisico: De X-vormige stand van de benen kan leiden tot een gevoel van onbalans, vooral op oneffen ondergronden. Dit vergroot het risico op struikelen en vallen, wat weer kan leiden tot blessures en een verminderd zelfvertrouwen bij fysieke activiteiten.
  • Mogelijke langetermijngevolgen voor de kniegewrichten: X-benen kunnen op de lange termijn leiden tot slijtage van het kniegewricht, wat resulteert in chronische pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit. Het is belangrijk om X-benen tijdig te herkennen en te behandelen om de kans op deze langetermijngevolgen te verkleinen.

X-benen bij kinderen

Het is niet ongewoon dat kinderen X-benen ontwikkelen tijdens hun groei. In de meeste gevallen corrigeert dit zich natuurlijk naarmate het kind ouder wordt en de beenderen en spieren zich verder ontwikkelen. Echter, in sommige gevallen kan er een behandeling nodig zijn om mogelijke complicaties op latere leeftijd te voorkomen.

Het is belangrijk om eventuele klachten of zorgen over X-benen bij kinderen serieus te nemen. We raden ouders aan om regelmatig de ontwikkeling van de benen van je kind te controleren en indien nodig professioneel advies in te winnen. Bij Podotherapie Hurenkamp staan we klaar om je te ondersteunen en eventuele vragen of zorgen te beantwoorden.

Behandelingen voor X-benen

Bij Podotherapie Hurenkamp bieden we verschillende behandelingen aan voor X benen, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de individuele behoeften van de patiënt. Enkele mogelijke behandelingen zijn:

  • Oefeningen en fysiotherapie om de spieren rond de knieën te versterken.
  • Goed schoeisel en podotherapeutische zolen om de stand van de voeten te corrigeren.
  • In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de stand van de benen te corrigeren.

Meer wat over “Wat zijn X-benen”? Of heb je andere vragen? Neem contact met ons op en maak een afspraak. Bij Podotherapie Hurenkamp hebben wij een team met specialisten in huis die jou kunnen helpen bij jouw klachten!

jaar ervaring
0 +
tevreden cliënten
0 +
tevreden voeten
0 +
Annemiek Bender
via Facebook
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Lees verder
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anja Gonkel
via Facebook
Lees verder
Super
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Lees verder
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Vorige
Volgende

Je voeten in goede handen bij Podotherapie Hurenkamp

In 3 stappen naar gezonde voeten

1

Afspraak maken

2

Intakegesprek

3

Behandelplan

Benieuwd of wij jouw klacht kunnen behandelen?

De podotherapeut behandelt een uitgebreid scala aan voet- en houdingsklachten. Neem contact met ons op om uw klacht te bespreken of voor meer informatie.

Podotherapie Hurenkamp is aangesloten bij