O-benen bij peuters

O-benen bij peuters zijn een vaak voorkomend verschijnsel dat bij veel jonge kinderen wordt geconstateerd. In de meeste gevallen betreft het een natuurlijk onderdeel van hun ontwikkeling en is het geen reden tot bezorgdheid. Bij Podotherapie Hurenkamp begrijpen we de zorgen die ouders kunnen hebben over O-benen bij hun peuters. Want wat zijn O-benen precies? Wat zijn de oorzaken en behandelopties?

Wat zijn O-benen?

O-benen, ook wel genu varum genoemd, zijn een houdingsafwijking waarbij de benen in de vorm van de letter “O” staan. Dit betekent dat de knieën elkaar niet raken, maar de enkels raken elkaar wel. Het fenomeen wordt “O-benen” genoemd vanwege de kromming van de benen die lijkt op de letter “O”.

O-benen kunnen voorkomen bij mensen van alle leeftijden, maar zien we vooral terug bij jonge kinderen in de peuter- en kleuterjaren. Dit komt vaak voor als een natuurlijk onderdeel van de ontwikkeling en stabiliteit bij het leren lopen. In de meeste gevallen gaat het vanzelf over naarmate het kind groeit en de spieren en botten zich verder ontwikkelen. Kortom, geen reden tot paniek!

Oorzaken van O-benen bij peuters

  • Normale ontwikkeling: O-benen zijn vaak een natuurlijk onderdeel van de ontwikkeling van een peuter. De benen van jonge kinderen kunnen van nature licht naar buiten buigen om stabiliteit te bieden tijdens het leren lopen.
  • Genetische predispositie: Als er in de familie O-benen voorkomen, kan een peuter een genetische aanleg hebben om deze houding te ontwikkelen.
  • Voedingsfactoren: Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine D en calcium, kan de botontwikkeling beïnvloeden en O-benen veroorzaken.
  • Overgewicht: Overgewicht kan extra druk uitoefenen op de benen van een peuter, wat kan bijdragen aan het ontstaan van O-benen.
  • Medische aandoeningen: In zeldzame gevallen kunnen O-benen gerelateerd zijn aan medische aandoeningen zoals rachitis of afwijkingen in de botstructuur.

Behandeling van O-benen bij peuters

In de meeste gevallen zullen O-benen bij peuters meestal vanzelf corrigeren naarmate het kind groeit. Het is echter essentieel om de situatie te monitoren en indien nodig medisch advies in te winnen. Enkele behandelingsopties zijn:

  • Observatie: Het is belangrijk om de ontwikkeling van een kind nauwlettend in de gaten te houden. In veel gevallen zullen O-benen vanzelf verbeteren naarmate de spieren en botten sterker worden.
  • Gezonde voeding: Zorg ervoor dat je kind een uitgebalanceerd dieet krijgt dat rijk is aan belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine D en calcium, die essentieel zijn voor de botontwikkeling.
  • Raadpleeg een specialist: Als de O-benen aanhouden of verergeren, is het raadzaam om een arts of specialist te raadplegen. Dan kan er een grondige evaluatie uitgevoerd worden om de oorzaak van de O-benen vast te stellen.
  • Podotherapeutische inlegzolen: In sommige gevallen kunnen we podotherapeutische inlegzolen aanbevelen om de voetpositie te corrigeren en de ontwikkeling van de benen te ondersteunen.
  • Chirurgische ingreep (zelden): In zeer zeldzame gevallen, wanneer andere behandelingsopties niet effectief zijn gebleken en de O-benen ernstige problemen veroorzaken, kan een chirurgische ingreep worden overwogen.

 

Meer weten over O-benen bij peuters? Neem contact met ons op en maak een afspraak. Bij Podotherapie Hurenkamp hebben wij een team met specialisten in huis die jou kunnen helpen bij jouw klachten!

jaar ervaring
0 +
tevreden cliënten
0 +
tevreden voeten
0 +
Annemiek Bender
via Facebook
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Lees verder
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anja Gonkel
via Facebook
Lees verder
Super
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Lees verder
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Vorige
Volgende

Je voeten in goede handen bij Podotherapie Hurenkamp

In 3 stappen naar gezonde voeten

1

Afspraak maken

2

Intakegesprek

3

Behandelplan

Benieuwd of wij jouw klacht kunnen behandelen?

De podotherapeut behandelt een uitgebreid scala aan voet- en houdingsklachten. Neem contact met ons op om uw klacht te bespreken of voor meer informatie.

Podotherapie Hurenkamp is aangesloten bij