Platvoeten bij kinderen

Platvoeten, ook wel bekend als pes planus, is een aandoening waarbij het voetgewelf verlaagd is of volledig op de grond rust. Dit kan voorkomen bij één of beide voeten en kan genetisch bepaald zijn. Of het kan zich ontwikkelen door verschillende factoren, zoals zwakte in de voetspieren, blessures, overpronatie (overmatige naar binnen draaiing van de enkel) en bepaalde medische aandoeningen zoals artritis. Platvoeten bij kinderen op jonge leeftijd zijn heel normaal, de voetboog ontwikkelt zich geleidelijk tijdens de groei. In de meeste gevallen groeien kinderen vanzelf over platvoeten heen zonder medische interventie.

Symptomen van platvoeten bij kinderen en volwassenen

Kinderen en volwassenen met platvoeten kunnen symptomen ervaren zoals pijn of vermoeidheid in de voeten, enkels, kuiten of benen, zwelling, stijfheid of moeite met het dragen van schoenen. In sommige gevallen kunnen platvoeten ook leiden tot andere problemen, zoals overbelasting van bepaalde gewrichten of spieren. In sommige gevallen kunnen eenvoudige maatregelen zoals het dragen van ondersteunende schoenen, het vermijden van activiteiten die de voeten belasten en het uitvoeren van oefeningen om de voetspieren te versterken, voldoende zijn. In ernstigere gevallen kan het nodig zijn om steunzolen, orthopedische schoenen of enkelbraces te gebruiken. In zeldzame gevallen kan een operatie worden aanbevolen.

Hoe kun je platvoeten bij peuters en kinderen behandelen?

Als jouw kind symptomen heeft die ongemak veroorzaken, zijn er een aantal dingen die je kunt ondernemen:

  • Houd de voetontwikkeling van je kind in de gaten terwijl ze groeien. Observeer of de voetboog zich geleidelijk vormt. Heb je advies nodig? Raadpleeg dan een podotherapeut voor een professionele beoordeling.
  • Zorg ervoor dat je kind comfortabele schoenen draagt die goede ondersteuning bieden. Kies schoenen met een stevige hielkap, een flexibele zool en voldoende ruimte voor de tenen. Vermijd slippers, ballerina’s en schoenen zonder stevige ondersteuning.
  • In sommige gevallen kan een podotherapeut steunzolen of inlegzolen aanbevelen om de voetboog te ondersteunen en de druk te verdelen. Dit kan nuttig zijn als je kind klachten ervaart, zoals pijn of vermoeidheid tijdens het lopen.
  • Stimuleer je kind om regelmatig te bewegen en deel te nemen aan fysieke activiteiten. Dit helpt bij het versterken van de voetspieren en het verbeteren van de algehele voetgezondheid.
  • Overgewicht kan extra stress op de voeten veroorzaken. Zorg voor een gezonde leefstijl en stimuleer lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.
  • Plan regelmatig een bezoek aan een podotherapeut om de voetontwikkeling op te volgen en eventuele problemen tijdig te signaleren. Een podotherapeut kan ook advies geven over schoeisel, oefeningen en andere relevante zaken.

Meer weten over platvoeten bij kinderen? Neem contact met ons op en maak een afspraak. Bij Podotherapie Hurenkamp hebben wij een team met specialisten in huis die jou kunnen helpen bij jouw klachten!

jaar ervaring
0 +
tevreden cliënten
0 +
tevreden voeten
0 +
Annemiek Bender
via Facebook
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Lees verder
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anja Gonkel
via Facebook
Lees verder
Super
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Lees verder
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Vorige
Volgende

Je voeten in goede handen bij Podotherapie Hurenkamp

In 3 stappen naar gezonde voeten

1

Afspraak maken

2

Intakegesprek

3

Behandelplan

Benieuwd of wij jouw klacht kunnen behandelen?

De podotherapeut behandelt een uitgebreid scala aan voet- en houdingsklachten. Neem contact met ons op om uw klacht te bespreken of voor meer informatie.

Podotherapie Hurenkamp is aangesloten bij