Jicht: oorzaak en behandeling

Jicht: oorzaak en behandeling. Jicht is een pijnlijke en vervelende aandoening in de gewrichten. Het kan plotseling en heftig opkomen en de pijn kan voor belemmering zorgen tijdens dagelijkse activiteiten. Bij vermoeden van jicht is het belangrijk om medisch advies in te winnen voor een effectieve aanpak van de symptomen en het minimaliseren van toekomstige aanvallen. Wij vertellen je graag meer over jicht, oorzaak en behandeling!

Oorzaken van jicht

Jicht ontstaat door de ophoping van urinezuurkristallen in gewrichten. Urinezuur ontstaat wanneer het lichaam purines afbreekt, stoffen die van nature voorkomen in voedingsmiddelen zoals vlees, vis en alcoholische dranken. Normaal gesproken wordt urinezuur opgelost in het bloed en uitgescheiden via de nieren. Maar bij sommige mensen kan het lichaam te veel urinezuur produceren of onvoldoende uitscheiden, waardoor het zich ophoopt in de gewrichten in de vorm van kristallen.

De behandeling

Hoewel jicht niet volledig te genezen is, zijn er verschillende behandelingsopties om de symptomen te verlichten:

  • Medicatie: Artsen kunnen ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven om de pijn en zwelling te verminderen tijdens een jichtaanval. Ook kunnen medicijnen worden gebruikt om de urinezuurspiegels te verlagen en het risico op toekomstige aanvallen te verminderen.
  • Pijnverlichting: Ontlastende vilttherapie is een veelgebruikte behandelingstechniek. Deze therapie houdt in dat er gebruik wordt gemaakt van speciaal viltmateriaal om irritatie en pijn te verlichten.
  • Looppatroonanalyse: Door een looppatroonanalyse uit te voeren, kunnen we afwijkende looppatronen identificeren die mogelijk bijdragen aan de belasting van de gewrichten. Op basis hiervan geven we je advies over hoe je jouw looppatroon kan aanpassen om de druk op de aangetaste gewrichten te verminderen.
  • Orthesen en steunzolen: We kunnen aangepaste orthesen of steunzolen voorschrijven om de voetstand te verbeteren en de druk gelijkmatiger over de voet te verdelen. Dit kan helpen om overbelasting van de aangetaste gewrichten te verminderen en het risico op verdere ontstekingen verminderen. Daarnaast geven we ook advies over het juiste schoeisel om te dragen bij jicht.
  • Dieet en levensstijl aanpassen: Het aanpassen van het dieet en de levensstijl kan helpen om het urinezuurgehalte te verlagen. Het beperken van de consumptie van purinerijke voedingsmiddelen en alcohol kan nuttig zijn. Bovendien is het belangrijk om een gezond gewicht te behouden en voldoende te bewegen.
  • Hydratatie: Voldoende water drinken kan helpen bij het verlagen van de urinezuurspiegels en het voorkomen van kristalvorming in de gewrichten. Het is belangrijk dat je ongeveer 3 liter water per dag drinkt.
  • Rust en ijs: Tijdens een jichtaanval is het belangrijk om het aangetaste gewricht te laten rusten en het te koelen met ijs. Zo kun je de zwelling verminderen.
  • Raadpleeg altijd een arts: Als je symptomen van jicht ervaart, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en een passend behandelplan. Een vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen helpen om de pijn te verlichten en verdere complicaties te voorkomen.

 

Meer weten over jicht? Neem contact met ons op en maak een afspraak. Bij Podotherapie Hurenkamp hebben wij een team met specialisten in huis die jou kunnen helpen bij jouw klachten!

0 +
jaar ervaring
0 +
tevreden cliënten
0 +
tevreden voeten
Annemiek Bender
via Facebook
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Lees verder
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anja Gonkel
via Facebook
Lees verder
Super
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Lees verder
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Vorige
Volgende

Je voeten in goede handen bij Podotherapie Hurenkamp

In 3 stappen naar gezonde voeten

1

Afspraak maken

2

Intakegesprek

3

Behandelplan

Benieuwd of wij jouw klacht kunnen behandelen?

De podotherapeut behandelt een uitgebreid scala aan voet- en houdingsklachten. Neem contact met ons op om uw klacht te bespreken of voor meer informatie.

Podotherapie Hurenkamp is aangesloten bij