Reuma in voeten

Reuma in voeten is een vorm van reumatoïde artritis die de gewrichten van je voeten aantast; dit kan vervelende klachten veroorzaken. Je ervaart deze klachten vooral ’s ochtends of na langdurige inactiviteit. De ontsteking die door reuma ontstaat, kan na verloop van tijd ook schade aan de gewrichten toebrengen. In deze blog vertellen we je meer over reuma in voeten, geven we handige tips en bespreken we onze behandelingsopties.


Oorzaken van reuma in voeten

Hoewel de exacte oorzaak van reuma in de voeten nog niet volledig is ontrafeld, zijn er wel enkele factoren die een rol kunnen spelen; erfelijkheid, hormonale schommelingen, infecties en omgevingsinvloeden zoals roken. Bij Podotherapie Hurenkamp kijken we naar jouw persoonlijke situatie om de beste aanpak te bepalen. Onze deskundige podotherapeuten helpen je met een behandeling op maat.

Symptomen op een rijtje

De symptomen variëren afhankelijk van het type reumatische aandoening en de ernst ervan. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Pijn: Pijn in de voeten, die kan variëren van mild tot ernstig, is een van de meest voorkomende symptomen van reuma. De pijn kan constant zijn of optreden bij beweging.
 • Stijfheid: Stijfheid in de gewrichten van de voeten, vooral na periodes van inactiviteit zoals slapen of langdurig zitten, is een ander veelvoorkomend symptoom.
 • Zwelling: Ontsteking en zwelling in de voeten en enkels kunnen optreden als reactie op ontstoken gewrichten. Dit gaat vaak gepaard met roodheid en warmte in het getroffen gebied.
 • Gewrichtsdeformatie: Bij sommige vormen van reuma, zoals reumatoïde artritis, kunnen de gewrichten in de voeten na verloop van tijd vervormd raken, wat leidt tot misvormingen zoals hamertenen of klauwtenen.
 • Moeite met lopen: Als gevolg van pijn, stijfheid of zwakte in de voeten, kunnen mensen met reuma moeite hebben met lopen of het dragen van schoenen.
 • Gewrichtsstijfheid: Gewrichtsstijfheid in de ochtend die meer dan een uur aanhoudt, is een veelvoorkomend symptoom van reumatoïde artritis.
 • Gewrichtsverlies: In gevorderde stadia van reumatische aandoeningen kan gewrichtsverlies optreden, wat resulteert in verminderde beweeglijkheid en functionaliteit van de voeten.

Behandelopties bij Podotherapie Hurenkamp

Wij bieden diverse behandelingen aan om de symptomen van reuma in voeten te verlichten en de mobiliteit van je voeten te verbeteren. Onze aanpak is persoonlijk en op maat gemaakt, zodat je de best mogelijke zorg krijgt. Hier zijn enkele van onze behandelmethoden:

 • Podotherapeutische zolen: Speciaal ontworpen zolen kunnen helpen om de druk op de gewrichten te verminderen en de stabiliteit en de juiste uitlijning van de voeten te bevorderen. Dit kan de pijn verminderen en de mobiliteit verbeteren.
 • Schoenadvies: Het dragen van goed passende schoenen met voldoende ondersteuning en demping kan cruciaal zijn voor mensen met reuma in voeten. Onze podotherapeuten kunnen advies geven over het kiezen van geschikte schoenen die comfortabel zijn en de juiste ondersteuning bieden.
 • Voetmassages en mobilisatietechnieken: Specifieke massagetechnieken en mobilisatie-oefeningen kunnen worden toegepast om de stijfheid te verminderen, de bloedcirculatie te verbeteren en de mobiliteit van de voeten te bevorderen.
 • Orthopedische aanpassingen: In sommige gevallen kunnen orthopedische aanpassingen, zoals ortheses (bijvoorbeeld teenorthesen), worden geadviseerd om de druk te verminderen, de stand van de tenen te corrigeren en het looppatroon te verbeteren.

Tips om zelf pijn te verlichten

Naast professionele behandelingen zijn er ook stappen die je zelf kunt nemen om de pijn te verlichten, waaronder rust nemen, warmte- en koudetherapie toepassen, je voeten regelmatig omhoog leggen, je gewicht beheren, en geschikte schoenen dragen.

Wil je meer weten over reuma in voeten? Of heb je andere vragen? Neem contact met ons op en maak een afspraak. Bij Podotherapie Hurenkamp hebben we een team met specialisten in huis die je kunnen helpen bij jouw klachten!

jaar ervaring
0 +
tevreden cliënten
0 +
tevreden voeten
0 +
Annemiek Bender
via Facebook
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Lees verder
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anja Gonkel
via Facebook
Lees verder
Super
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Lees verder
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Vorige
Volgende

Je voeten in goede handen bij Podotherapie Hurenkamp

In 3 stappen naar gezonde voeten

1

Afspraak maken

2

Intakegesprek

3

Behandelplan

Benieuwd of wij jouw klacht kunnen behandelen?

De podotherapeut behandelt een uitgebreid scala aan voet- en houdingsklachten. Neem contact met ons op om uw klacht te bespreken of voor meer informatie.

Podotherapie Hurenkamp is aangesloten bij