Kniepijn na het sporten: oorzaak en behandeling

kniepijn na het sporten

Kniepijn na het sporten is een veelvoorkomende klacht bij sportliefhebbers. Het is belangrijk om de oorzaken van kniepijn te onderzoeken, evenals de mogelijke behandelmethoden die worden aangeboden. Daarnaast is het essentieel om te weten hoe je op de juiste manier kunt sporten, zodat je de knieën en de rest van het lichaam niet overbelast. In deze blog vertellen we je er meer over en delen we nuttige tips!

De oorzaken van kniepijn na het sporten

Kniepijn kan verschillende oorzaken hebben, variërend van acute blessures tot overbelasting door herhaalde bewegingen. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Verrekkingen en verstuikingen: Plotse bewegingen, draaiingen of landen na een sprong kunnen leiden tot verstuikingen van de spieren en kniepijn.
  • Meniscusletsels: De meniscus is een kraakbeenachtige schijf die als schokdemper in de knie fungeert. Het kan scheuren als gevolg van een plotselinge draaiing of door herhaalde slijtage.
  • Patellofemoraal pijnsyndroom: Deze aandoening wordt gekenmerkt door pijn aan de voorkant van de knie, rondom de knieschijf. Het kan ontstaan door overbelasting, verkeerde uitlijning van de knieschijf of zwakte in de omliggende spieren.

Behandeling door een podotherapeut

Als je regelmatig last hebt van kniepijn na het sporten, kan een podotherapeut waardevolle hulp bieden. Bij Podotherapie Hurenkamp zijn wij specialisten op het gebied van voetproblemen en andere klachten in de lagergelegen delen van het lichaam? Enkele mogelijke behandelingen zijn:

  • Aanpassing van de sporttechniek: Een podotherapeut kan de sporttechniek beoordelen en corrigerende aanwijzingen geven om de belasting op de knieën te verminderen.
  • Schoenadvies: Het dragen van de juiste schoenen kan de drukverdeling op de voeten en knieën verbeteren. Een podotherapeut kan aanbevelingen doen voor schoenen die geschikt zijn voor jouw sportactiviteiten.
  • Op maat gemaakte steunzolen: Steunzolen kunnen helpen bij het corrigeren van voetafwijkingen en het verbeteren van de voet- en beenpositie tijdens het sporten, waardoor de belasting op de knieën wordt verminderd.

Sporten zonder belasting

Naast het zoeken van professionele hulp, zijn er verschillende manieren waarop je zelf kunt bijdragen aan het verminderen van belasting op de knieën tijdens het sporten. Besteed altijd voldoende tijd aan het opwarmen van je lichaam voor de training en het geleidelijk afkoelen na afloop. Dit helpt blessures te voorkomen. Begin dan eerst met lichte intensiteit en bouw geleidelijk aan op. Overmatige inspanning kan de knieën overbelasten, vooral als je net begint met sporten of na een periode van inactiviteit. Sterke spieren rondom de knieën, zoals de quadriceps en hamstrings, kunnen de knieën stabiliseren en ondersteunen. Voeg gerichte krachttrainingsoefeningen toe aan je trainingsroutine. Zorg ervoor dat je de juiste houding en techniek gebruikt bij het uitvoeren van oefeningen. Een slechte houding kan extra druk op de knieën leggen.

Afspraak inplannen?

Heb je last van kniepijn na het sporten? Plan dan een afspraak in! Podotherapie Hurenkamp is een kleinschalige en sfeervolle praktijk. We hebben een team van specialisten in huis die jou kunnen helpen met diverse voetproblemen. Van de oorzaak tot advies en het bestrijden van de klachten. We zijn altijd dichtbij en betrokken! Zien wij jou in onze praktijk?

 

Share This Post