5 meest voorkomende voetproblemen bij kinderen

meest voorkomende voetproblemen bij kinderen

Meest voorkomende voetproblemen bij kinderen? De voeten van kinderen spelen een belangrijke rol in hun groei en ontwikkeling. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan mogelijke voetproblemen die kinderen kunnen ervaren. De meest voorkomende voetproblemen bij kinderen zijn platvoeten, ingegroeide teennagels, hielpijn, klompvoet en wratten. Om de gezonde ontwikkeling van de voeten te bevorderen moeten deze problemen vroegtijdig opgemerkt en behandeld worden. In deze blog vertellen we je meer over kinderpodotherapie en de 5 meest voorkomende voetproblemen bij kinderen!

Platvoeten

Platvoeten komen vaak voor bij kinderen en kunnen zich ontwikkelen vanaf de peuterjaren. Dit probleem ontstaat wanneer de voetboog niet goed ontwikkelt of instort. Hoewel platvoeten meestal geen pijn veroorzaken, kunnen ze leiden tot vermoeidheid en ongemak tijdens het lopen of sporten. Met speciale podotherapeutische zolen om de voetboog te activeren kunnen klachten verminderen.

Ingegroeide teennagels

Kinderen met ingegroeide teennagels ervaren vaak pijn, roodheid en zwelling rondom de nagels. Dit probleem kan ontstaan door verkeerd knippen van de nagels, te strakke schoenen of genetische aanleg. Let er als ouder of verzorger op dat de teennagels regelmatig geknipt worden.

Hielpijn

Hielpijn is ook een veelvoorkomend probleem bij kinderen, vooral tijdens de groeispurt in de tienerjaren. Dit kan worden veroorzaakt door overbelasting van de pezen en spieren in het hielgebied. Een podotherapeut kan de oorzaak van de hielpijn vaststellen en een behandelplan opstellen, inclusief rekoefeningen, schoenadvies en podotherapeutische zolen om de druk op de hiel te verminderen.

Klompvoet

Klompvoet is een aangeboren afwijking waarbij de voet naar binnen en naar beneden is gedraaid. Dit kan de mobiliteit en functionaliteit van de voet belemmeren. Orthopedische hulpmiddelen kunnen helpen, zoals speciale schoenen of braces, en oefeningen om de voet in de juiste positie te brengen.

Wratten

Wratten zijn kleine, harde knobbeltjes op de huid, vaak te vinden op de voeten. Ze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) en kunnen pijnlijk zijn bij het lopen. Het is belangrijk om kinderen te leren om openbare ruimtes, zoals zwembaden en kleedkamers, te vermijden zonder slippers om de verspreiding van het virus te voorkomen. Een podotherapeut kan verschillende behandelopties aanbieden, waaronder cryotherapie (bevriezing) of het gebruik van salicylzuur om wratten te verwijderen.

Tips voetproblemen bij kinderen

  • Zorg ervoor dat kinderen schoenen dragen die goed passen en voldoende ruimte bieden voor de tenen. Probeer strakke schoenen te vermijden, omdat deze de voet kunnen belemmeren en problemen kunnen veroorzaken.
  • Leer kinderen hoe ze hun nagels op de juiste manier moeten knippen, recht en niet te kort. Dit helpt ingegroeide teennagels te voorkomen. Of doe dit zelf bij je kind.
  • Moedig kinderen aan om hun voeten regelmatig te wassen en droog te houden, vooral tussen de tenen. Dit helpt bij het voorkomen van zweetvoeten en schimmelinfecties.
  • Kies voor sokken die gemaakt zijn van ademende materialen, zoals katoen, om de voeten droog en comfortabel te houden. Draag iedere dag schone sokken.
  • Zorg ervoor dat je kind genoeg beweging krijgt, maar zorg ook voor voldoende rust en hersteltijd om overbelasting van de voeten te voorkomen.
  • Controleer regelmatig de voeten op tekenen van veranderingen, pijn of ongemak. Als voetproblemen vroegtijdig opgemerkt worden kun je er ook sneller iets aan doen.
  • Bij twijfel of bij aanhoudende voetklachten is het raadzaam om een podotherapeut te raadplegen.

Afspraak inplannen?

Voetproblemen bij kinderen? Plan dan een afspraak in! Podotherapie Hurenkamp is een kleinschalige en sfeervolle praktijk. We hebben een team van specialisten in huis die jou kunnen helpen met diverse voetproblemen. Van de oorzaak tot advies en het bestrijden van de klachten. We zijn altijd dichtbij en betrokken! Zien wij jou in onze praktijk?

 

Share This Post