Neuropatische pijn in de benen, lees er alles over!

neuropatische pijn in benen

Neuropathische pijn in de benen is een complexe aandoening die vaak wordt veroorzaakt door schade of disfunctie van het zenuwstelsel. Mensen die lijden aan deze aandoening ervaren vaak vervelende symptomen die invloed hebben op hun leven. Er zijn verschillende behandelingsopties die kunnen helpen om de symptomen te verlichten en de dagelijkse activiteiten te verbeteren. Wij vertellen je er meer over!

Wat is neuropathie in de benen?

Neuropathie in de benen is een neurologische aandoening waarbij de perifere zenuwen die signalen vanuit de hersenen naar de benen en voeten overbrengen, beschadigd raken. Deze beschadiging kan leiden tot diverse sensorische en motorische problemen en kan van invloed zijn op één of beide benen.

Oorzaken van neuropathie

Er zijn verschillende oorzaken die neuropathie in de benen kunnen veroorzaken, zoals:

  • Diabetes: Een van de meest voorkomende oorzaken van neuropathie is diabetes. Langdurig verhoogde bloedsuikerspiegels kunnen zenuwen beschadigen, wat leidt tot pijn en gevoelloosheid in de benen.
  • Trauma: Letsel aan de benen, zoals een val of een ongeval, kan zenuwen beschadigen en neuropathische pijn veroorzaken.
  • Hernia of uitpuilende schijf: Een hernia of uitpuilende schijf in de wervelkolom kan druk uitoefenen op de zenuwen die naar de benen lopen, wat pijn veroorzaakt.
  • Alcoholmisbruik: Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot vitamine B12-tekort, wat op zijn beurt neuropathie kan veroorzaken.

Behandelingsopties voor neuropatische pijn in de benen

Er zijn verschillende behandelingsopties die kunnen helpen bij het verlichten van neuropathische pijn in de benen. De keuze voor een specifieke behandeling is afhankelijk van de ernst van de symptomen en de onderliggende oorzaak van de neuropathie. De volgende behandelingen zijn mogelijk:

  • Podotherapeutische interventie: We kunnen verschillende interventies aanbieden, zoals het aanmeten van op maat gemaakte steunzolen om de druk gelijkmatig te verdelen en het verminderen van overmatige belasting op de voeten en benen. Ook kan het gebruik van orthopedische schoenen of braces worden overwogen om de positie van de voeten en enkels te corrigeren en de druk op zenuwen te verlichten.
  • Advies voor levensstijlaanpassingen: Patiënten kunnen de pijn verminderen door gezonde levensstijlkeuzes te maken, zoals het handhaven van een gezond gewicht, voldoende slaap en ontspanning, regelmatig bewegen en stoppen met roken of overmatig alcoholgebruik.
  • Fysiotherapie: Fysiotherapie kan worden gebruikt om spieren te versterken en de algemene balans en coördinatie te verbeteren, wat kan helpen bij het verminderen van pijn en het voorkomen van verdere complicaties.
  • Warmte- en koudebehandeling: Het aanbrengen van warme of koude kompressen kan helpen om de pijn te verminderen en ontstekingen te verminderen.
  • Medicatie: Soms kunnen pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol helpen bij milde symptomen.

Afspraak inplannen?

Heb je last van neuropatische pijn in de benen? Plan dan een afspraak in! Podotherapie Hurenkamp is een kleinschalige en sfeervolle praktijk. We hebben een team van specialisten in huis die jou kunnen helpen met diverse voetproblemen. Van de oorzaak tot advies en het bestrijden van de klachten. We zijn altijd dichtbij en betrokken! Zien wij jou in onze praktijk?

 

Share This Post