Soorten voetschimmel, lees er hier alles over!

Soorten voetschimmel

Voetschimmel is een veelvoorkomende aandoening die veel mensen treft, maar er is vaak verwarring over de verschillende soorten schimmelinfecties die de voeten kunnen beïnvloeden. In deze blog lees je meer over de verschillende soorten voetschimmel, hun symptomen en hoe je het kunt behandelen.

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel, ook bekend als tinea pedis, is een schimmelinfectie die de huid van de voeten aantast. Het wordt veroorzaakt door verschillende soorten schimmels, meestal dermatofyten genoemd, die gedijen in warme, vochtige omgevingen zoals schoenen en kleedkamers. Voetschimmel is besmettelijk en kan van persoon tot persoon worden overgedragen, evenals via besmette oppervlakken.

Soorten voetschimmel

Er zijn verschillende soorten voetschimmel, elk met specifieke kenmerken en symptomen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 • Interdigitale voetschimmel (Tinea pedis interdigitalis): Dit is de meest voorkomende vorm van voetschimmel en treft meestal de ruimte tussen de tenen. Symptomen zijn jeuk, roodheid en schilfering van de huid.
 • Moccasin voetschimmel (Tinea pedis moccasin): Deze vorm veroorzaakt een verdikking van de huid op de voetzool en de zijkanten van de voet. De huid kan droog en schilferig worden.
 • Vesiculair voetschimmel (Tinea pedis vesicularis): Bij deze vorm ontstaan kleine blaren gevuld met vocht op de voetzolen. Dit leidt tot intense jeuk en ongemak.
 • Ulceratieve voetschimmel (Tinea pedis ulcerativa): Dit is een ernstigere vorm van voetschimmel waarbij open zweren en wonden op de voethuid verschijnen. Infectie kan dieper doordringen en behandeling is dringend noodzakelijk.

Symptomen en oorzaken

De symptomen van voetschimmel kunnen variëren afhankelijk van het type infectie, maar over het algemeen zijn de volgende symptomen vaak aanwezig:

 • Jeukende huid
 • Roodheid en irritatie
 • Schilfering of afschilfering van de huid
 • Blaren (bij vesiculair voetschimmel)
 • Pijnlijke zweren (bij ulceratieve voetschimmel)

Voetschimmel wordt veroorzaakt door schimmels die voorkomen in vochtige omgevingen. Factoren die de kans op infectie vergroten, zijn bijvoorbeeld het dragen van vochtige schoenen, het delen van persoonlijke items zoals handdoeken en het lopen op blote voeten in openbare ruimtes.

Behandelingsopties

Het behandelen van voetschimmel is belangrijk om verdere verspreiding en ongemak te voorkomen. De behandeling kan variëren afhankelijk van het type infectie, maar omvat meestal het gebruik van antischimmelcrèmes, poeders of zalfjes. In ernstige gevallen kan een arts medicatie voorschrijven om de infectie te behandelen.

Tips voor preventie

Om voetschimmel te voorkomen, zijn er enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen:

 • Houd je voeten schoon en droog, vooral tussen de tenen.
 • Draag ademende schoenen en sokken van natuurlijke materialen.
 • Vermijd het delen van persoonlijke items zoals handdoeken en schoenen.
 • Gebruik antischimmel poeder of crème als je gevoelig bent voor infecties.

Ervaar je voetschimmelklachten en hebben de bovenstaande adviezen geen verlichting geboden? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Bij Podotherapie Hurenkamp staan we klaar om je te helpen bij het identificeren van het type voetschimmel en het vinden van een doeltreffende behandeling.

Afspraak inplannen?

Heb je last van voetschimmel? Of wil je meer uitleg en advies ontvangen over verschillende soorten voetschimmel? Plan dan een afspraak in! Podotherapie Hurenkamp is een kleinschalige en sfeervolle praktijk. We hebben een team van specialisten in huis die jou kunnen helpen met diverse voetproblemen. Van de oorzaak tot advies en het bestrijden van de klachten. We zijn altijd dichtbij en betrokken! Zien wij jou in onze praktijk?

Share This Post