Podotherapie is afgeleid van het Griekse woord pous, pous betekent voet. Podotherapie betekent dan ook letterlijk vertaald, voettherapie. Maar wat is podotherapie nou eigenlijk? Hier vind je de uitleg!
Podotherapie is een paramedische therapie waarbij de focus ligt op het behandelen van lichamelijke klachten in de lagergelegen delen van het lichaam. Denk hierbij aan de behandeling van voetklachten, maar ook problemen in de knieën, heupen of lage rug worden behandeld bij podotherapie. De oorzaak van de klacht wordt altijd onderzocht vanuit het gehele lichaam. Vaak wordt er een verband gelegd tussen de functie van verschillende delen in het onderlichaam. De pijn in je knieën of heupen kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een afwijkende stand van de voeten of door iets anders. Zo wordt de klacht bij de wortel aangepakt en is de kans op een succesvolle behandeling groter.
Wat doet een podotherapeut?
Een podotherapeut is een paramedicus. Nu horen we je denken: ‘Maar wat is dan een paramedicus?’. Een paramedicus is iemand die in zijn of haar beroep medische behandelingen mag uitvoeren, maar géén arts is. Hij of zij is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van lichamelijke klachten.
Lichamelijke klachten ontdek je meestal pas wanneer je beweegt. Pijnscheuten in je knieën tijdens het sporten, steken in je voeten tijdens het lopen of onverklaarbare pijn in de heupen als je lang staat. Een podotherapeut helpt je bij het zoeken naar de oorzaak van de klacht. Op basis van de oorzaak ga je samen met de podotherapeut aan de slag met een behandeltraject. In sommige gevallen is er voor de klacht een tijdelijke behandeling nodig, bijvoorbeeld bij een blessure of de ontwikkeling en begeleiding van kindervoeten. En in andere gevallen kan er een (blijvend) hulpmiddel nodig zijn ter bestrijding van de klacht. Zoals podotherapeutische zolen, een teenstukje of nagelbeugel.
De podotherapeut ziet in de praktijk een grote diversiteit aan patiënten, want iedereen kan klachten ontwikkelen. Van volwassenen en ouderen tot kinderen en van diabetespatiënten tot sporters en nog zo veel meer. Een podotherapeut is er voor iedereen!
Podotherapeutische behandelmethoden:
De podotherapeut kan verschillende behandelmethoden inzetten om de oorzaak van de klacht te traceren. En uiteraard te bestrijden indien mogelijk. Enkele behandelmethoden om klachten te bestrijden zijn:
- Aanmeten en vervaardigen van podotherapeutische zolen;
- Modelleren en bewerken van ortheses (voetstukjes);
- Toepassen van orthonyxie en onychoplastie (nagelbeugel en nagelprothese);
- Instrumentele behandelingen;
- Behandeling van ingroeide teennagels;
- Wondbehandelingen (bijvoorbeeld bij diabetes mellitus-patiënten);
- Toepassen van voorlopige therapieën (bijv. vilttherapie, sport- en medical taping);
- Toepassen van schoenmodificaties;
- Advies en voorlichting geven (bijv. schoenadvies).
Afspraak maken?
Heb jij last van voetproblemen of andere klachten in de lagergelegen delen van het lichaam? En ben je op zoek naar een goede podotherapeut in Apeldoorn en omstreken? Podotherapie Hurenkamp is een kleinschalige en sfeervolle praktijk. We hebben een team van specialisten in huis die jou kunnen helpen met je klachten. Van de oorzaak tot advies en het bestrijden van de klachten. We zijn altijd dichtbij en betrokken. Maak nu je afspraak!