Wat zijn wintertenen en wintervoeten?

Wat zijn wintertenen

Wintertenen en wintervoeten komen vaak voor tijdens de koude wintermaanden en gaan gepaard met ongemakkelijke klachten. Wij begrijpen hoe vervelend deze aandoeningen kunnen zijn en hoe belangrijk het is om de ongemakken hiervan te verlichten. In deze blog vertellen we je meer over wat wintertenen en wintervoeten precies zijn, wat de oorzaken zijn en hoe je de klachten kunt verminderen.

Wat zijn wintertenen?

Wintertenen, ook bekend als perniones, zijn rode, jeukende zwellingen die vaak voorkomen op de tenen.  Ze ontstaan wanneer de huid te snel wordt blootgesteld aan warmte nadat deze is blootgesteld aan extreme kou. Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door de vernauwing van de bloedvaten in de huid als reactie op de kou. Dit leidt tot verminderde bloedtoevoer naar de tenen, waardoor de huidcellen niet voldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Dit resulteert in ontsteking, zwelling en jeuk, en in ernstige gevallen zelfs blaren of zweren.

Wat zijn wintervoeten?

Wintervoeten is vergelijkbaar met wintertenen, maar heeft betrekking op de hele voet in plaats van alleen de tenen. De symptomen van wintervoeten zijn vergelijkbaar met die van wintertenen, met roodheid, zwelling, pijn en ongemak als veelvoorkomende klachten.

Wat kun je zelf doen aan wintertenen en wintervoeten?

  • Draag warme kleding: Als je last hebt van wintertenen en wintervoeten is het raadzaam om tijdens de koude wintermaanden warme, isolerende kleding te dragen. Thermische sokken en waterdichte schoenen kunnen ook helpen. Hierdoor blijven je voeten warm en droog, zelfs in koude en vochtige omstandigheden. Maak gebruik van laagjes waardoor je lichaam beter warmte vasthoudt.
  • Beweeg regelmatig: Regelmatige lichaamsbeweging verbetert de bloedcirculatie in je lichaam, inclusief je voeten. Probeer actief te blijven, zelfs tijdens de wintermaanden, om je bloedcirculatie op gang te houden.
  • Houd je voeten droog: Voeten die nat zijn, zijn vatbaarder voor wintertenen en wintervoeten. Zorg ervoor dat je voeten altijd droog blijven, vooral als je buiten bent geweest.
  • Draag geïsoleerde schoenen: Investeer in geïsoleerde winterlaarzen of schoenen om je voeten extra warmte te bieden en te beschermen tegen de kou.
  • Vermijd strakke schoenen en sokken: Strakke schoenen en sokken kunnen de bloedcirculatie belemmeren. Draag comfortabele, goed passende schoenen en sokken om de bloedtoevoer naar je voeten te bevorderen.
  • Gebruik verwarmingspads: In sommige gevallen kunnen verwarmingspads die speciaal zijn ontworpen voor schoenen of laarzen, helpen om je voeten warm te houden.
Wat kan Podotherapie Hurenkamp voor je betekenen?

Bij Podotherapie Hurenkamp is onze missie om jou te helpen een actief, gezond en pijnvrij leven te leiden door middel van professionele podotherapeutische zorg. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen op het gebied van wintertenen en wintervoeten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Afspraak inplannen?

Heb je last van wintertenen en wintervoeten? Of wil je meer uitleg en advies ontvangen over verschillende soorten voetschimmel? Plan dan een afspraak in! Podotherapie Hurenkamp is een kleinschalige en sfeervolle praktijk. We hebben een team van specialisten in huis die jou kunnen helpen met diverse voetproblemen. Van de oorzaak tot advies en het bestrijden van de klachten. We zijn altijd dichtbij en betrokken! Zien wij jou in onze praktijk?

Share This Post