Enkel oefeningen

Tijdens de groeispurt tussen 11 en 16 jaar krijgen kinderen vaak te maken met enkelblessures en klachten. Vooral actieve kinderen, die vol energie zitten en veel bewegen, lopen een verhoogd risico om hun enkels te verzwikken of te overbelasten. Bij Podotherapie Hurenkamp begrijpen we hoe belangrijk het is om kinderen in deze kwetsbare periode goed te ondersteunen. We delen graag ons advies en effectieve enkeloefeningen die kunnen bijdragen aan sterkere enkels en het voorkomen van blessures!

Waarom zijn sterke enkels belangrijk voor kinderen?

Voor opgroeiende kinderen zijn sterke enkels heel belangrijk. Omdat kinderen nog groeien, zijn hun enkels kwetsbaar voor blessures als ze actief zijn. Door regelmatig enkeloefeningen te doen, kunnen kinderen hun enkels sterker maken en de spieren eromheen versterken. Zo zijn ze beter beschermd tijdens sport en spelen. Sterke enkels zorgen ervoor dat kinderen stabiel blijven en minder snel geblesseerd raken, wat heel belangrijk is voor een gezonde en actieve jeugd. Bovendien krijgen kinderen hierdoor ook minder snel last van andere kalchten. Wanneer kinderen een enkelblessure oplopen, kan dit leiden tot compensatiegedrag waarbij ze anders gaan lopen om de pijn te verminderen. Dit kan extra druk leggen op andere delen van de voet, inclusief de hiel, wat kan resulteren in hielpijn bij kinderen. Daarom is het belangrijk om enkelblessures serieus te nemen en indien nodig professionele hulp te zoeken om complicaties zoals hielpijn te voorkomen.

Enkeloefeningen voor kinderen

 1. Enkelrollen
  Sta rechtop met je voeten op heupbreedte. Til één voet van de grond en maak cirkelvormige bewegingen met je enkel. Doe dit eerst met de klok mee en vervolgens tegen de klok in. Herhaal dit 10 keer en wissel dan van voet.
 2. Enkelstrekkingen
  Ga zitten op de grond met gestrekte benen. Strek je tenen zo ver mogelijk naar je toe en houd deze positie 10 seconden vast. Ontspan en herhaal dit 5 keer per voet.
 3. Balansoefeningen
  Sta op één been met je handen op je heupen. Probeer je balans te bewaren terwijl je je andere been iets opheft. Houd deze positie 10 seconden vast en wissel dan van been. Herhaal dit 5 keer per been.
 4. Enkelversterkende oefening met een bal
  Sta rechtop met een kleine bal (zoals een tennisbal) onder één voet. Rol de bal heen en weer onder je voet door je enkel te bewegen. Doe dit gedurende 1 minuut en wissel dan van voet.

Tips voor ouders

Als ouder speel je een belangrijke rol bij het ondersteunen van de enkelgezondheid van je kind(eren). Lees hier enkele tips om hen te helpen:

 • Moedig je kind(eren) aan om regelmatig enkeloefeningen te doen, bij voorkeur als onderdeel van hun dagelijkse routine.
 • Zorg ervoor dat je kind(eren) goed passende schoenen dragen die voldoende ondersteuning bieden aan hun enkels.
 • Let op tekenen van enkelinstabiliteit, zoals frequent zwikken of klagen over pijn, en neem contact op met een specialist indien nodig.

Wil je meer weten over enkel oefeningen voor kinderen? Of heb je andere vragen? Neem contact met ons op en maak een afspraak. Bij Podotherapie Hurenkamp hebben we een team met specialisten in huis die je kunnen helpen bij jouw klachten!

jaar ervaring
0 +
tevreden cliënten
0 +
tevreden voeten
0 +
Annemiek Bender
via Facebook
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Lees verder
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Anja Gonkel
via Facebook
Lees verder
Super
Anick Timmer-Doeve
via Facebook
Lees verder
Goede kennis, erg meedenkend en voor kinderen perfect advies!
Jos Hurenkamp
via Google
Lees verder
Ik kom voor nieuwe zooltjes. Hele vriendelijke en behulpzame mensen.
Vorige
Volgende

Je voeten in goede handen bij Podotherapie Hurenkamp

In 3 stappen naar gezonde voeten

1

Afspraak maken

2

Intakegesprek

3

Behandelplan

Benieuwd of wij jouw klacht kunnen behandelen?

De podotherapeut behandelt een uitgebreid scala aan voet- en houdingsklachten. Neem contact met ons op om uw klacht te bespreken of voor meer informatie.

Podotherapie Hurenkamp is aangesloten bij